02.06.2023

Turvallista pyöräilyä

Kesäkuun kolmas päivä vietetään taas maailman polkupyöräpäivää! Tiesitkö, että pyöräily on kaikkein energiatehokkain tapa liikkua omin voimin? Jotta pyöräily olisi energiatehokkuuden lisäksi turvallista, oman ajotavan ja liikenneympäristön lisäksi on huolehdittava myös siitä, että itse liikkumiseen käytettävä väline, polkupyörä, on turvallinen. Ei tuntuisi mukavalta pitkää alamäkeä pyöräillessä, jos ohjaustanko (ja sen myötä myös matkanteko) yllättäen katkeaisi.

Jotta edellä kuvattu kauhukuva ohjaustangon äkillisestä pettämisestä voitaisiin välttää, polkupyörien valmistajilla on käytössään standardeja, joita noudattamalla polkupyörien turvallisuudesta voidaan varmistua. Polkupyörien ja niiden osien turvallisuutta testataan erilaisilla menetelmillä, kuten jarrutuskokeilla sekä iskunkestävyys-, vääntö- ja väsytyskokeilla. Standardisarja SFS-EN ISO 4210 käsittelee polkupyörän ja sen yksittäisten osien vaatimuksia sekä testausmenetelmiä näiden vaatimusten varmentamiseksi:

Lasten polkupyörille on vastaava oma standardinsa SFS-EN ISO 8098:2023Polkupyörät. Lasten polkupyörien turvallisuusvaatimukset”.

Sähköavusteiset polkupyörät ovat viime vuosina voimakkaasti yleistyneet ja niiden turvallisuusvaatimuksia käsitellään standardissa SFS-EN 15194:2017Polkupyörät. Sähköavusteiset polkupyörät”. Standardissa käsitellään edellä kuvattujen, kaikilta polkupyöriltä vaadittujen turvallisuusvaatimusten lisäksi sähkömoottoriin, akkuun ja pyörän sähköjärjestelmään liittyviä asioita.

Polkupyörän valoilla ja heijastimilla on myös suuri vaikutus pyöräilyn turvallisuuteen. Valoihin ja heijastimiin liittyviä vaatimuksia ja testausmenetelmiä käsitellään viisiosaisessa standardisarjassa SFS-ISO 6742:

Polkupyöriin liittyvään standardisointiin voi osallistua METSTAn standardisointiryhmässä SR 333 Polkupyörät.

Turvallisia pyöräilykilometrejä kaikille!

RSS Feed

Lue myös