04.12.2024
Vieraskynä: Ergonomiastandardit luovat polkua kohti ihmiskeskeistä Teollisuus 5.0 -työelämävisiota
Lue lisää
28.10.2024
METSTAn koneturvallisuuden standardointiryhmä METSTA/SR 114 laati avoimen kirjeen Suomen ammattikorkeakoulujen rehtorineuvostolle koskien koneturvallisuuden opetusta insinöörikoulutuksessa. Avoimen kirjeen teksti on luettavissa alta.
Olemme pyytäneet sidosryhmiltämme allekirjoituksia avoimelle kirjeelle ja niitä on saatu jo runsaasti. Lisää allekirjoituksia toki mahtuu listalle! Voit ilmoittaa edustamasi organisaation mukaan lähettämällä asiasta sähköpostiviestin Jukka-Pekka Rapinojalle (METSTA). Allekirjoituslupa on saatava sellaiselta henkilöltä, jolla on siihen valtuudet. Luettelemme allekirjoittajina yritysten nimet (käsin tehtyä allekirjoitusta ei tarvita).
Arvoisa Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto,
Suomen ammattikorkeakoulut ovat avainasemassa insinöörikoulutuksen kehittämisessä ja vastaamisessa teollisuuden muuttuviin tarpeisiin. Yksi kriittinen osaamisalue, jossa koulutuksen olisi vastattava kasvaviin vaatimuksiin, on tuote- ja koneturvallisuus (jäljempänä koneturvallisuus). Nykyisen konedirektiivin korvaava EU:n koneasetus, uusi digitaalisuutta koskeva sääntely sekä jatkuvasti tiukkenevat turvallisuusstandardit asettavat yrityksille ja niiden asiantuntijoille yhä suurempia vaatimuksia.
EU-lainsäädäntökehys pitää sisällään koneturvallisuuden niin kutsutut yhdenmukaistetut standardit, kuten EN ISO 12100 ja EN ISO 13849-1. Yhdenmukaistetut standardit ovat välttämättömiä ohjenuoria turvallisten koneiden suunnittelussa, valmistuksessa ja markkinoille asettamisessa sekä valmistajan velvoitteiden täyttämisessä.
Käsityksemme mukaan ammattikorkeakouluissa on keskitytty lähinnä työturvallisuuteen samalla, kun koneturvallisuus on jäänyt vähäiselle huomiolle. Yritykset, erityisesti pk-sektori (98 % yrityksistä), tarvitsevat nopeasti lisää koneturvallisuuden asiantuntijoita, joilla on ajantasainen tieto ja käytännön osaaminen. Ilman tätä markkinoiden vaatimusten täyttäminen sekä kotimaassa että ulkomailla on yrityksille paljon hankalampaa. Yrityksissä on havaittu tarve lisätä koneturvallisuuden osaamista, ja olisi tärkeää, että oppilaitosten antama koulutus pohjustaisi ja tukisi tehokkaasti yrityksissä annettavaa sisäistä koneturvallisuuskoulutusta.
Ehdotamme, että ammattikorkeakoulut kiinnittäisivät huomiota siihen, että koneturvallisuus, mukaan lukien riskien arviointi ja jäännösriskien pienentäminen, sisältyisi koulutukseen. Kurssit voisivat sisältää opintoja, jotka kattavat sekä opintoalan tekniset standardit että alan teknologioihin liittyvät tuoteturvallisuusriskit (mukaan lukien valmistajan tuotevastuu, koneturvallisuus, prosessiturvallisuus ja kyberturvallisuus).
Suomi tarvitsee koneturvallisuuden osaajia. Koneiden ja tuotteiden turvallisuus ei ole vain tekninen vaatimus – se on lainsäädännöllinen velvoite ja kilpailuetu, joka on edellytys suomalaisen teollisuuden menestykseen kansainvälisillä markkinoilla.
Toivomme tämän kirjeen herättävän rehtorineuvostossa keskustelua siitä, miten tässä asiassa voidaan edetä, ja miten yhdessä voimme edistää koneturvallisuuden osaamista ja huolehtia yritysten tarpeista liittyen koneturvallisuuteen.
Kunnioittavasti,
[Yritysten ja organisaatioiden edustajat]