19.03.2021

Kriittisten materiaalien maailmassa kuohuu

Korona-epidemian johdosta syntyneet hidastukset kansainvälisessä kaupassa ja onnettomat sattumukset, kuten Etelä-Korealaisen tehtaan räjähdys ja Teksasin sähkökatkosten aiheuttamat ongelmat piikiekkojen tuotannossa kurittavat ja kuohuttavat jo valmiiksi kriittiseen pisteeseen jännittynyttä kriittisten materiaalien maailmaa. Kiina saavutti litiumin kansainvälisessä ISO-standardisoinnissa puheenjohtajan aseman viime vuonna ja vahvisti näin jo vahvaa asemaansa kriittisten materiaalien kontrolloinnissa huomattavasti.

Tämän johdosta monet Kiinan tuotannosta riippuvaiset maat ovat nyt ryhtyneet sekä valmistelemaan omia kriittisiä materiaaleja koskevia kansallisia strategioitaan että kokoamaan omia kansallista asiantuntijaryhmiä vaikuttamaan Kiinan vetoisiin REE- ja litiumi -komiteoihin. Muun muassa Kanada julkaisi oman päivitetyn Kriittisten mineraalien listauksen viime viikolla ja on sitonut oman standardisointistrategiansa vahvasti yhteen kauppapoliittisen strategiansa kanssa.

Vastaavasti Suomen vasta julkaistu Kansallinen Akkustrategia nostaa standardisoinnin yhdeksi tärkeistä kehityskohteista Suomessa. Jos sinua kiinnostaa liittyä Rikasteet ja harvinaiset maametallit (K 183) komiteaan ota yhteyttä. Kansallinen komiteamme on saanut jo useita yhteistyöpyyntöjä ulkomaisilta komiteoilta, joten nyt on helppoa lähteä vaikuttamaan vahvasti harvinaisten maametallien ja litiumin standardisointiin.

RSS Feed

Lue myös