20.04.2025

Uusitut B-tyypin koneturvallisuusstandardit SFS-EN ISO 14119 ja ISO 13855 julkaistu

Tämä juttu on osa ”Lähtölaskenta koneasetuksen soveltamiseen” -juttusarjaa, jossa julkaisemme kuukausittain uuden koneasetuksen ja siihen liittyvän standardoinnin ajankohtaisia aiheita.

Kahdesta merkittävästä koneturvallisuuden B-tyypin standardista on julkaistu uudet, päivitetyt versiot:

SFS-EN ISO 14119:2025 – parempaa suojausta koneiden liikkuvien osien ympärille

Tämä standardi tarjoaa perusteet toimintaankytkettyjen turvalaitteiden oikeanlaiseen suunnitteluun ja valintaan suojusten yhteydessä. Päivityksessä standardiin on sisällytetty aiemmin erillisenä spesifikaationa julkaistu siirtoavainjärjestelmiä koskeva osuus. Uusi versio korvaa vuoden 2013 painoksen ja auttaa valmistajia varmistamaan, että käytetyt lukitustekniikat estävät pääsyn vaaravyöhykkeille luotettavasti.

SFS-EN ISO 13855:2024 – suojaetäisyydet määritellään nyt entistä tarkemmin

Standardi ohjaa siihen, miten turvalaitteet – kuten valoverhot, tuntomatot tai kaksinkäsinhallintalaitteet – sijoitetaan siten, että ihmiskehon osat eivät pääse vaaravyöhykkeelle ennen kuin kone ehtii pysähtyä. Päivityksessä on tarkennettu laskentamenetelmiä, laajennettu dynaamisten tilanteiden käsittelyä (esim. liikkuvat koneet) ja otettu huomioon uudenlaisten suojalaitteiden sovelluksia, kuten kolmiulotteista konenäköä hyödyntävät ratkaisut.

Esimerkkikuva standardista SFS-EN ISO 14119:2025. Kuvassa on toimintaankytkettyjä portteja ja valoverhoja, joiden sijoittelu vaaratekijään nähden tehdään SFS-EN ISO 13855 mukaisesti.
Esimerkkikuva standardista SFS-EN ISO 14119:2025. Kuvassa on toimintaankytkettyjä portteja ja valoverhoja, joiden sijoittelu vaaratekijään nähden tehdään SFS-EN ISO 13855 mukaisesti.

Miksi muutokset ovat tärkeitä?

Uusilla standardiversioilla parannetaan koneiden turvallisuutta, selkeytetään suunnitteluperusteita ja tuodaan ohjeistus nykyaikaisen teknologian tasalle. Ne tarjoavat konevalmistajille ja turvallisuusasiantuntijoille konkreettiset välineet riskienhallintaan ja vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen. Yhdenmukaistettua standardia käyttämällä voi saavuttaa vaatimustenmukaisuusolettaman.

Koneturvallisuuden teemasivut

Törmäsitkö tekstissä sinulle vieraaseen käsitteeseen tai termiin? METSTAn koneturvallisuuden teemasivuilta löydät lisää perustietoa koneturvallisuusstandardeista ja hyvää opastavaa aineistoa.

RSS Feed

Lue myös