19.05.2023

Standardeja, hunajaa ja mehiläisten pörinää

Huomenna 20.5.23 vietetään kansallista mehiläisten päivää, vaikka hunajan ja mehiläistuotteiden standardisointiin vaikuttaminen kansallisesti (mm. ISO/TC 34/SC 19 Bee products) ei kuulukaan METSTAlle niin olemme päättäneet tehdä oman osamme ja adoptoida Hello Honey kautta oman pesän.

Mehiläiset ovat kriittinen osa maailmamme ekosysteemiä ja Suomessa elää jopa oma mehiläisten alkuperäisrotu pohjolan tumma mehiläinen, jota myös mustaksi mehiläiseksi kutsutaan. Adoptoimalla pesiä, jokainen yhteisö voi vaikuttaa siihen, että mehiläisten pörräystä kuullaan tulevaisuudessakin.

Ohessa muutamia faktoja mustista mehiläisistä:

Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista hoitaa juuri mustia mehiläisiä.

Miksi musta mehiläinen tulisi säilyttää?
Yleistyvät sään ääri-ilmiöt sekä lämmön myötä leviävät eksoottiset taudit ja elinympäristön yksipuolistuminen uhkaavat mehiläisiä. Mustalla mehiläisellä saattaa olla geneettisesti arvokkaita ominaisuuksia, jotka auttavat sitä kohtaamaan muuttuvan maailman haasteet.

Miten musta mehiläinen eroaa muista mehiläisistä?
Nimensä mukaisesti musta mehiläinen on tyypillisesti eteläisempiä serkkujaan tummempi väriltään. Mustan mehiläisen talvenkestävyys on hyvä, sillä se on sopeutunut satojen vuosien aikana pohjoisen luontoon. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että musta mehiläinen keräisi hunajaa erityisesti hajanaisista mesilähteistä eli luonnonkasveista.

Pohjolan mustat mehiläiset työssään.
RSS Feed

Lue myös