04.12.2024
Vieraskynä: Ergonomiastandardit luovat polkua kohti ihmiskeskeistä Teollisuus 5.0 -työelämävisiota
Lue lisää
05.03.2024
Suomi on yksi aktiivisimmista hissiturvallisuuden standardien kehittäjistä. Hissien turvallisuutta säännellään hissidirektiivillä, joka kuuluu isossa kuvassa konedirektiivin ja uuden koneasetuksen piiriin. Hissialan standardointi etenee nyt vahvasti maailmanlaajuisia EN ISO-standardeja kohti. Samalla EU-lainsäädännön vaatimustaso siirtyy ISO-tason standardeihin ja yhdenmukaistaa kansainvälistä vaatimustasoa. Samankaltainen kehityskulku on nähty aiemmin mm. B-tyypin koneturvallisuusstandardeissa.
Hissialalla standardoinnin haasteet kohdistuvat nyt koneiden digitaalisten elementtien turvallisuuteen: kyberturvallisuus, ohjelmistojen etäpäivitys, versiotiedot, turvatoiminnon testaus ja EMC ovat päivänpolttavia aiheita. Muualla konesektorilla kannattaa varautua samaan lähitulevaisuudessa.
Yhdenmukaistettujen standardien merkitys on viime vuosina kirkastunut ja EU käyttää niitä yhä vahvemmin teollisuuspolitiikkansa tukena. Eurooppalainen sääntelykehys asettaa riman korkealle standardoinnin osalta. Komissio tutkii yhdenmukaistetut standardit tarkalla syynillä ennen niiden viitetietojen julkaisua. METSTAn asiantuntijoille on kertynyt vankka osaaminen ja kokemus yhdenmukaistettujen standardien laadinnan prosesseista.
Vaikka Suomi on pieni maa, meillä on vankkaa osaamista ja meidänkin äänemme kuullaan. Me metstalaiset olemme mielellämme apuna sinunkin tuotteesi standardoinnissa.
Kuva: Hissistandardoinnin työryhmä CEN/TC 10/WG 6 laatii parhaillaan liikuntarajoitteisten evakuointistandardia EN 81-76, jonka tarve on suuri erityisesti korkeassa rakentamisessa. Kuvassa WG 6-työryhmän suomitiimi on vierailulla karkauspäivänä 2024 Lontoon Cityn uuden ”The Scalpel” -rakennuksen 47. kerroksessa. Rakennuksessa on Kone Oy:n hissit ja Ultrarope-köydet. Vasemmalta: Ari Ketonen (Kone Oy), Ari Kattainen (Kone Oy), J-P Rapinoja (METSTA) ja vierailuisäntänä Dave Searle (Kone UK).