11.09.2024
Standardoinnin koulutus- ja tutkimustarpeet muuttuvassa maailmantilanteessa
Lue lisää
13.08.2024
Osana kylmäkoneiden vastuualuetta METSTAlle kuuluu gelatokoneiden energiatehokkuuden mittausstandardit.
Suomalaiset syövät jäätelöä yli kaksitoista litraa vuodessa asukasta kohden. Olemme kulutuksessa Euroopan kärjessä ja maailmassakin kärkitiloilla. Gelaton suosio Suomessa on suuresti kasvussa. Gelato eroaa jäätelöstä valmistustavaltaan ja rakenteeltaan. Gelato vaatii tarkan säilytyslämpötilan. Sitä ei säilytetä niin kylmässä, kuin jäätelöä, koska rasvaa on vähemmän.
Eurooppalaisilla standardeilla on sovittu yhteiset menettelytavat kylmälaitteiden laadun ja energiankulutuksen testaamiselle. Gelatokoneet ovat yksi laiteryhmä, joiden testaamiseen on oma eurooppalainen standardi. Standardissa SFS-EN 16754 Artesaanigelato- ja jäätelökoneet. Suorituskyvyn tunnusluvut ja energiankulutus määrittää vaatimukset gelatokoneiden energiankulutuksen testaamiselle. Standardi on yhdenmukainen EU:n ekosuunnitteluasetuksen kanssa.
Gelatoa säilytään ja myydään monta astetta lämpimämmässä kuin jäätelöä, jolloin se pysyy koko ajan pehmeänä. Tämä on mahdollista, koska gelatossa ei käytetä kermaa vaan täysmaitoa, jolloin siinä on vähemmän rasvaa kuin jäätelössä. Gelato vaatii tarkat reseptit, jossa ainesosien seossuhteet ovat kohdillaan. Esim. sokeri ei mukana ole pelkän makeutuksen takia, vaan sillä kontrolloidaan sulamislämpötilaa.
Standardi SFS-EN 16838 määrittää gelaton myynti- ja säilytyskalusteiden vaatimukset, suorituskyvyn ja energiankulutuksen testauksen.
METSTAn kansallisten standardointiryhmien jäsenenä voit vaikuttaa EN- ja ISO-standardien sisältöön ja saat tietoa käynnissä olevasta standardointityöstä. Gelatokoneiden standardointia hoitaa METSTAn standardointiryhmä METSTA/SR 44 Kylmälaitteet ja lämpöpumput.