03.07.2020

3D-tulostusta varten on kehitetty uusi AMF-tiedostomuoto

3D-tulostus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti niin yritysten kuin yksityishenkilöiden parissa. Suosion kasvua on helpottanut edullisten polymeeri- ja hartsitulostimien saapuminen markkinoille sekä tulostukseen vaadittujen stereolitografia-tiedostojen (.stl) ympärille syntyneet markkinat. Varsinkin stl-tiedostojen markkinoiden kasvun kautta 3D-tulostamisen aloituskynnys on madaltunut huomattavasti, koska enään 3D-tulostusta varten ei tarvitse opetella 3D-mallien rakentamista.

Teoriassa valmiin 3D-tulostetun kappaleen saa käteensä nykyään jo tunneissa yksinkertaisesti lataamalla netistä haluamansa stl-tiedoston ja syöttämällä sen edulliseen pöytäkokoiseen 3D-tulostimeen. Käytännössä onnistunut tulostus vaatii silti edelleen tulostinkohtaisten asetusten säätämistä ja koekappaleiden tulostamista, sillä stl-tiedostot suunnitellaan usein tietylle 3D-tulostintyypille ja tulostusasetuksille.

Uuden 3D-tulostukseen kehitetyn AMF-tiedostomuodon tavoitteena onkin ratkaista tämä ongelma ja samalla helpottaa 3D-mallien rakentamista. Koska tämä uusi tiedostomuoto on teknologiasta riippumaton, on sen avulla mahdollista tuottaa huippulaatuisia kappaleita riippumatta käytetystä tulostimesta. Lisäksi koska uusi tiedostomuoto on taaksepäin yhteensopiva stl-tiedostomuodon kanssa, voidaan jo olemassa olevat stl-tiedostot muuttaa helposti AMF-tiedostoiksi.

Standardi SFS-EN ISO/ASTM 52915:2020:en – Specification for additive manufacturing file format (AMF) Version 1.2 on nyt saatavissa SFS:n verkkokaupasta. Se sisältää kaikki tarvittavat tiedot AMF-tiedostomuodon käyttämiseen ja nykyisten stl-tiedostojen päivittämiseen.

RSS Feed

Lue myös